Online Avondcursus: Zelf-Liefde, Zelf-Acceptatie, Zelf-Vertrouwen voor jongeren

Namens het Centrum Zijnsoriëntatie geeft Anouk in het najaar 6 avonden Zijnsoriëntatie speciaal voor jongeren van 18-25. De kosten zijn 245 euro. Inschrijven voor deze cursus gaat via Centrum Zijnsoriëntatie.

Zou het niet mooi zijn als je op jonge leeftijd al leert hoe je goed met jezelf kan omgaan en misschien zelfs blij wordt met jezelf? Hoewel Zijnsoriëntatie voor mensen van alle leeftijden geschikt is, horen we oudere studenten vaak zeggen: “had ik dit maar eerder ontdekt.” In deze training zal je ontdekken dat Zijnsoriëntatie juist in de mogelijk roerige jonge jaren van je leven krachtige ondersteuning kan bieden.

Het afgelopen jaar is door de Coronacrisis en de lockdown een veelbewogen jaar geweest. Misschien ken je iemand die ziek is geworden, heb je studievertraging opgelopen of voel je je eenzaam door de beperking van sociale contacten. Zijnsoriëntatie leert je hoe je op een goede manier mee om kunt gaan met emoties zoals stress en angst. Het biedt een bedding om juist in deze tijd goed voor jezelf te zorgen. Via lichaamsgericht werk kom je dichter bij je gevoel. Je ontdekt dat er onder de moeilijkheid vaak kwaliteiten van rust en vertrouwen te vinden zijn. Door op een dieper niveau in contact te komen met jezelf, ga je als vanzelf verbinding met de wereld om je heen ervaren. Ook ga je zien dat je levensgeluk niet meer volledig afhankelijk is van externe omstandigheden.

Door middel van meditatie, een-op-een oefeningen en lichaamswerk leer je jezelf in je vrije vorm kennen en maak je vanuit daar contact met de ander. Je ontdekt dat je op een plezierige manier aanwezig kan zijn, in plaats van jezelf terug te trekken of hard je best te doen. Juist in deze turbulente tijd krijg je de kans om dicht bij jezelf te komen. Door eerlijk en vriendelijk te zijn over wat er in jezelf speelt, ontdek je dat een ander als vanzelf blij wordt met jou. Dan ontstaat zelfvertrouwen en wordt het gemakkelijker om je leven vorm te geven zoals dat echt goed is voor jou.

Gun jezelf dus deze zes avonden. Ze zullen je zonder meer goed doen.

Jongeren Winter Retraite

Namens het Centrum Zijnsoriëntatie geeft Anouk in januari een 3-daagse retraite Zijnsoriëntatie speciaal voor jongeren van 18-25 in Zeist. De kosten zijn 235 euro. Inschrijven voor deze cursus gaat via Centrum Zijnsoriëntatie.

Als jongere in deze tijd komt er steeds meer op je bordje terecht en dat is niet altijd gemakkelijk. Er is druk vanuit de maatschappij om de juiste studie te kiezen, die studie goed te volbrengen en daarna carrière te maken. Op jonge leeftijd rust er al veel verantwoordelijkheid op je schouders, waardoor stress kan ontstaan. Zijnsoriëntatie leert je hoe je hier goed mee om kunt gaan. Hoe kun je de balans vinden tussen in- en ontspanning? Hoe kun jij keuzes maken waar je werkelijk blij van wordt?

Zonder dat we er ons van bewust zijn, hebben we als kind van onze ouders een bepaalde houding ten opzichte van het leven en anderen meegekregen. Zo mochten we bijvoorbeeld nooit boos zijn, moesten we braaf spelen en altijd beleefd zijn. Als jongere is het tijd dat je steeds meer op je eigen benen gaat staan en gaat ontdekken wat voor jou eigenlijk klopt. Zijnsoriëntatie helpt je meer autonoom te worden en steun in jezelf te vinden. Door het werken in een groep gelijkgestemden ontstaat ook een gevoel van support vanuit je omgeving.

Deze Jongeren Winter Retraite Zijnsoriëntatie is bedoeld als een combinatie van training en zelfbezinning in een mooie, rustgevende omgeving. Voor de mensen die Zijnsoriëntatie met al zijn mooie meditatievormen, interactieve oefeningen, visualisaties enz. al kennen vormt deze retraite een hele mooie mogelijkheid voor verdieping. Voor de mensen die Zijnsoriëntatie nog niet kennen, biedt deze retraite een hele mooie manier om het Zijnsgeoriënteerde werk met zijn diepgaande, achterliggende visie in een korte periode behoorlijk goed te leren kennen en vooral te ervaren.

In een verstilde en inspirerende omgeving, zul je merken dat je tijdens het wandelen in de bossen, als vanzelf tot rust en tot bezinning komt. Na deze retraite is het weer fijn om met nieuwe energie, nieuwe inzichten en nieuw gereedschap het nieuwe jaar in te gaan!

Je krijgt in deze retraite de basis van het Zijnsgeoriënteerde werk aangereikt, wat niet alleen goed is voor de periode dat je in retraite bent. De oefeningen en meditatievormen die aangeboden worden zijn ook heel goed om thuis te doen en zullen dus ook na de retraite nog heel veel brengen. De kern van het Zijnsgeoriënteerde werk bestaat uit te leren er werkelijk voor jezelf te zijn en om daardoor eventuele innerlijke conflicten en pijnlijkheden te kunnen oplossen of verzachten. De technieken daarvoor hebben hun werkzaamheid al lange tijd in de praktijk bewezen.

In die zin biedt deze retraite behalve ontspanning ook heel veel inzicht en vooral concreet gereedschap waarvan je de rest van je leven plezier hebt. Je leert veel wat helpt voor de relatie met jezelf. Minstens evenveel leer je als het gaat om relaties met anderen. Je leert hoe je in contact met anderen bij jezelf kunt blijven, hoe je gevoelens op een rustige, afgestemde manier te delen, hoe verschillen van mening kunt verdragen en oplossen enz.

Voor extra persoonlijke ondersteuning krijg je een persoonlijke sessie van een half uur bij één van de trainers. Daarin kun je persoonlijke vragen stellen of leren hoe jij jezelf in voor jou specifieke uitdagingen kunt begeleiden. We zullen de trainingsdagen doorbrengen op de intieme, rustgevende bovenruimte van het Centrum Zijnsoriëntatie. Je kunt er voor kiezen om na de training te logeren in het prachtig gelegen jeugdhostel (Stayokay) in Bunnik of in de buurt te kamperen. De reservering van de overnachtingen maak je zelf (en de kosten zijn niet inbegrepen in de prijs van deze retraite).