Wat is Zijnsoriëntatie?

Zijnsoriëntatie combineert psychotherapie met een spirituele levensvisie. Deze stroming is opgericht door de Nederlanders Hans Knibbe en Chris Kersten. Zijnsoriëntatie gaat ervan uit dat je van nature goed en heel bent. We noemen dit fundamentele goedheid. De naam Zijnsoriëntatie betekent: oriënteren op de dimensie van Zijn. In het Zijn gaat het niet over Doen of Denken, maar simpelweg (aanwezig) Zijn. Dit is hoe we het vrije bewustzijn noemen dat altijd beschikbaar is en waar je op kunt afstemmen door middel van bijvoorbeeld meditatie. Als je op die manier aandacht aan jezelf schenkt, kunnen oude, onverwerkte emoties zoals verdriet, boosheid of teleurstelling naar boven komen en een plek krijgen. Door deze pijn, waar ieder mens in zijn leven mee te maken krijgt, een veilige en begripvolle bedding te bieden, zal deze transformeren. Dan ontstaan er Zijnskwaliteiten, zoals liefde, kracht, compassie, vreugde en vitaliteit. Ieder mens heeft een uniek palet aan kwaliteiten. Als je je hier weer mee gaat identificeren, kom je in je kracht en ga je steeds meer je leven leiden zoals het voor jou bedoeld is.

Zo gaan wij te werk

Zijnsoriëntatie brengt hedendaagse psychologische inzichten uit het westen samen met de oude wijsheid uit het oosten. In de sessies maken we gebruik van gesprekstechnieken, meditatie of lichaamswerk. Het voelen staat daarbij centraal. Alles dient om jou in contact te brengen met wat er precies op dat moment leeft in jezelf, zogenaamd ‘zelfonderzoek’. Vaak is dat spannend, daar helpen wij je bij. Door iedere emotie, gedachte en lichaamssensatie op een vriendelijke en geïnteresseerde manier tegemoet te treden, ontstaat ruimte en rust. Vanuit die rust kun je helder kijken naar een probleem of in contact komen met je verlangen. Je gaat dan opeens weer voelen wat je eigenlijk wilt in je leven en wat belangrijk voor jou is.

Zijnsoriëntatie helpt met het beleven van de hoogte- en de dieptepunten, voor een volledige en diepe ervaring van het leven.

Soms komen er moeilijke herinneringen uit je verleden naar boven. Vaak werken we aan het begin van een traject met een levensverhaal, waardoor bepaalde thema’s zichtbaar worden. Zicht krijgen op jezelf is enorm helpend om de juiste keuzes te maken en ook werkelijk op je gemak te raken met jezelf. Als je op je gemak bent met jezelf, is het leuker om in contact zijn met anderen en kun je oprechte en liefdevolle relaties ontwikkelen. Je gaat voelen wat jij te brengen en te betekenen hebt in de wereld. Juist het Zijn met wat er speelt op precies dit moment, is de kracht van Zijnsoriëntatie. Dat is wat het tegelijkertijd zo mooi én uitdagend maakt. Wat ons betreft, is dat ook precies hoe het leven is. Zijnsoriëntatie helpt met het beleven van de hoogte- en de dieptepunten, voor een volledig en diepe ervaring van het leven. Dat maakt je blij en is vervullend.

Voor iedereen die het moeilijk heeft of wil groeien

Onze missie is om een bedding te bieden voor mensen om zich op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak te ontwikkelen. Ongeacht leeftijd, achtergrond of problematiek. Wij zien de mens als méér dan zijn klacht. Iedereen is uniek in zijn uitdagingen, maar ook in zijn kwaliteiten. Wij bieden bedding om de moeilijkheid te accepteren, maar ook om weer in je kracht te komen. Daarbij gebruiken we tools die je de rest van het leven kunnen helpen om jezelf te “coachen”. Ook als je al een traject in de GGZ hebt gedaan, kun je bij ons terecht. Tijdens de intake zullen wij altijd kijken of de begeleiding die wij bieden voldoende aansluit en of er eventuele contra-indicaties zijn.

Leven in de huidige maatschappij. Wij behoren tot de generatie die is opgegroeid in een maatschappij waarin steeds meer van ons verwacht wordt. Er is hoge druk om te presteren en bereikbaar te zijn. In zo’n omgeving kan het moeilijk zijn om je grenzen aan te geven, met het risico op burn-out. Zonder religie of hechte gemeenschap om op terug te vallen, kan een gemis ontstaan aan diepgang en het gevoel bij iets te horen dat groter is dan jou. Door de nadruk op “doen” in plaats van “voelen”, is het lastig om kwetsbaar te blijven en aan te geven als je hulp nodig hebt. Wij willen begeleiding toegankelijk maken.

Jesse Masseling (1991)
Jesse is een Zijnsgeoriënteerd begeleider die sinds 2015 op een pad is van innerlijk werk. Wat hem zo aanspreekt in het Zijnsgeoriënteerde werk is de simpelheid en het diepgaande effect van de oefeningen, die de echt-heid van het leven naar boven brengen.

Jesse is oorspronkelijk opgeleid tot ingenieur en heeft na uitgebreide ervaring met vipassana en zen meditatie besloten om het roer om te gooien en de Coachopleiding Zijnsoriëntatie te volgen. Dit is een levensweg die hij dagelijks in de praktijk brengt in zijn coaching, relaties en werk. Door andere mensen wordt Jesse ervaren als dichtbij, voelend, rustig en plezierig. Zijn levenslust verder ontdekken en werkelijk van betekenis zijn in de wereld is zijn missie. Wat hij de wereld gunt is een liefdevolle houding en de kracht om te doen wat nodig is.

Anouk van Loo (1990)
Anouk is een toegewijde coach en trainer die sinds 2014 bezig is met zelfontwikkeling en meditatie. Met passie en een groot hart begeleidt zij haar cliënten naar een waarachtig en liefdevol leven.

Naast haar ervaring met tantra heeft Anouk de Coachopleiding Zijnsoriëntatie gevolgd. Wat haar zo aanspreekt in het Zijnsgeoriënteerde werk is de eenvoud en doeltreffendheid. Het heeft haar persoonlijk heel erg geholpen om dichter bij zichzelf te komen, in de wereld te gaan doen wat ze echt wil en te gaan stralen. Anouk heeft oorspronkelijk internationale politiek gestudeerd, maar ontdekte gaandeweg dat het goed is om jezelf eerst te leren kennen en van daaruit van betekenis te zijn in de wereld.